Det här i Köln

Har tänkt att jag vill skriva iaf något litet om det ett tag nu men inte haft tiden. Har läst mycket annat rent idiotiskt, enkelspårigt osv om det. Men en bra text jag läst är tex den här: Den gemensamma nämnaren vid övergreppen i Köln är kön, inte etnicitet.

Den sammanfattar bra det jag själv tänker om det, och det är skrämmande. Händelserna i sig är fruktansvärda, men åh så vanliga. Jag reagerar inte nämnvärt. Snacka om att vara skadad av sin samtid… Eller tillståndet i samtiden som antagligen varit realitet en stor del av historien. Det är minst sagt deppigt; det hela är normaliserat.

Sen vill vissa hitta anledningar för att få upp det hela i nytt ljus, men tycker som sagt inte att det behövs. Svaret på eventuella frågor finns redan. Det är vissa män som begår övergrepp mot kvinnor och har gjort i alla tider överallt på jorden.

Jag växte upp mina första 17 år i en instängd väldigt homogen småstad som det finns likadana överallt i hela Sverige, absolut ingen unik uppväxtmiljö alltså. Sen har jag bott i större städer och Stockholm inte prick lika länge men nästan ändå. Har en högst normal uppväxt alltså tror jag; har inte levt under en sten ensam i skogen och inte heller begränsats att växa upp och leva i en liten cirkel i Stockholms innerstad. Så när jag säger att jag tappat räkningen på hur många gånger män kladdat/tafsat/varit oförskämda och till och med våldsamma när jag sagt ifrån vid det förstnämnda, män av exakt alla åldrar, ursprung, utbildningsnivå, ålder, med mera, så vill jag att det tas på allvar och faktiskt som ett visst bevis på att det är män över lag som är problemet med sina värderingar gentemot andra medmänniskor, inget annat.

Det finns säkert någon siffra på hur många kvinnor som våldtas i sitt egna hem av sin egna man i detta nu. De utsätts för manligt våld, som är samma av ursprung som när män tar sig rätten att förgripa sig på kvinnor på fest på nyår i Köln, tafsa på okända kvinnor i tunnelbanan, kladda på klassfester i grundskolan, osv osv osv…


Ännu inga kommentarer.

Kommentera