Så förutsägbar

Här skrev jag en pyttekort mening som jag ändå blev provocerad av själv, och tänker att jag vill förklara på något vis. ”Skam skam skam och i slutet upplyft av en stor riddare. Helt perfekt.” Det tar ju emot när man inser att man är otroligt konventionell, traditionell och så vidare. När man å andra sidan starkt förespråkar att gå emot traditionella fördomar och konventioner, könsroller, sexuella roller med mera.

Men så är det. Jag tänker inte ljuga och påstå att jag alltid vill leva som jag lär. Klassiska saker som säkert fler känner igen sig i, och som jag själv fascineras av i varierande grad, kan ju till exempel vara: att vara typiskt tjejig/flickig, absolut inte gåpå-ig eller pojkflickig: och trivas med det. Att älska att vara en typisk hemmafru och gestalta de klassiska könsrollerna. Det mest relevanta och det jag relaterar till själv: det här med BDSM. Det finns mycket som talar för att det är den patriarkala normen och samhällsstrukturen som genomsyrar även hela BDSM-kulturen. Förklara annars för mig varför det bara är kvinnliga och feminina attribut som kategoriseras som undergivna och bottom. Detta är min entydiga erfarenhet i alla fall: en undergiven kvinna är mer sexslav, hora/madonna, det handlar om att leka med förtryck för kvinnor på det sexuella planet. Undergivna män är ofta feminiserade; städslavar, fotmassage-slavar, ofta har de typiskt kvinnliga (svaga??!) attributen och rollen lagts över på mannen. Kvinnlig och manlig undergivenhet ser i majoritetens fall olika ut menar jag. Men de har sin gemensamma grund i att vara feminin för i den ”normala” världen och i verkligheten är det patriarkatet som leder och styr och könsrollerna och könsmaktsordningen vi (de flesta) så väl känner till är sprungen där ur.

Så om BDSM bara är ett led i detta, kanske till och med uppmuntrar och bibehåller de här strukturerna, är det då försvarbart för en kvinna som jag som påstår mig få ett berikat liv av detta, påstår mig vara okonventionell och gränsöverskridande och lyckligt normbrytande? Alltså jag vet ju inte. På sätt och vis inte. Eftersom jag vet att världen hänger ihop på det här viset och jag är en produkt av det samhälle jag lever i.

Å andra sidan tänker jag inte ha dåligt samvete. Jag kan ju inte avstå det jag finner lust ifrån och mår bra av, även fast det är ett resultat av de maktstrukturer som finns i ”verkligheten”. Eller borde jag det? Det vore intressant om någon tycker jag ska det, vore kul att diskutera.

Vore jag odödlig hade jag säkert tänkt annorlunda, då kunde jag gladeligen förärats och tagit på mig någon framträdande roll för en sådan här revolution, där vi sakta men säkert över några århundraden(?) skulle göra oss av med det patriarkala samhället. Och , befriade från könsroller och maktordning mellan kön kunde alla leva ut någon slags BDSM som är frikopplad från allt vi vet idag.

Men som sagt. Jag kommer inte dra det lasset. Sorry.

Jag tänker därför heller inte ursäkta mig för de klassiska preferenser jag har, även om jag får ett tvångsmässigt behov att förklara mig (vilket mynnade ut i den här texten…) Men jag älskar stora starka män, riddare som kan bära mig, att jag känner mig liten och hjälplös. Jag har gjort slut med en kille en gång som inte kunde laga sin bil, för jag tyckte det var så omanligt (alltså han dyrkade sin bil över allt på jorden och då tyckte jag det var avtändande att han inte hade passion och kunskap för att ta hand om den även rent handgripligt). Jag älskar maskulinitet fastän jag borde vara kritisk eftersom det är den som i dagsläget trycker ner min femininitet. Men jag tänker fortsätta med det här för att jag i mitt korta liv vill njuta.

21rep7


4 svar på Så förutsägbar

 1. Martinloacarlsson@gmail.com'
  Anonyyyyym 4 juli, 2015 kl 19:45 #

  Intressant artikel och hela sidan:)
  Funderar lite på sista stycket. Kan man inte bejaka sin maskulinitet till 100% utan att trycka ned någons feminitet? Jag tror att det går hur bra som helst:)

  • miss KissMiss 5 juli, 2015 kl 08:51 #

   Du kan ha rätt, jag hoppas! Ska fundera lite till. Jag kan ha formulerat mig lite förhastat 🙂

 2. hydeout.jekyll@gmail.com'
  Johnnie D 2 juli, 2015 kl 01:42 #

  Angelägna tankar. Väl fångade. Jodå, jag ser nog hela BDSM-scenen på ungefär samma sätt, men lär inte heller starta någon revolution. Ej heller tänker jag ursäkta mig om jag någon gång vill vara ”för” traditionell eller liknande. Och du behöver verkligen inte göra det. Ge oss chansen att vara maskulina, t o m kanske riddare ibland, just enjoy it.

 3. lille Jag 22 juni, 2015 kl 13:08 #

  Önskar mig ännu mer och ett öppnare resonemang kring detta! Men great thanks för den här texten hit tills.

Kommentera