BDSM-ordlista

Här kommer en smärre ordlista med enkla förklaringar på mer eller mindre vanliga ord vi ibland använder här på sidan. I vissa fall kanske du redan vet allt. Eller så är du i det läget att du kommer kasta dig över och plugga in hela listan nu direkt när du ser den för att enklare kunna följa med i våra texter och resonemang. Oavsett uppdateras listan regelbundet – håll till godo! Tveka inte att slänga iväg en rad om du har något du tycker vi ska snabba på att ha med.

Aftercare – Att man alltid bryr sig om hur alla delaktiga mår efter en BDSM-session. Det kan ta sig i uttryck på olika vis, tex ömhet, närhet och gos eller att prata, till och med bara ringa upp och kolla att allt är ok dagen efter räknas hit och är viktigt. Aftercare är viktigt för alla, men den undergivna, masoshisten, den som blivit bunden osv; den utsatta -brukar ha störst behov av aftercare.

Analism/ analfixering – Allt från analsex till fisting, töjning, slickning och penetrerande av analen på olika vis.

BDSM är förkortningen av:

B  Bondage – Att bli bunden eller binda någon, imobilisera med rep, buntband, spread-bars osv.

D – Disciplin – Ge order eller lyda under order och sträng disciplin.

D/s – Dominans/ submission – Att agera antingen Dominant, styrande och bestämmande. Eller att agera undergivet, lydande och ofta mer passivt. (Se även Top/Bottom)

S/M  Sadism/ Masochism – Att gilla att tillfoga nån annan smärta respektive ta emot smärta.

Blod/ blood play – Att ha blod, blodsutgjutelse med mera som kink.

Breath play – Att gilla att experimentera med lufttillförseln. T.ex strypning eller en hand om halsen, eller att hålla andan. Oerhört viktigt att vara försiktig vid utövande av breath play. Hellre en otillfredsställd lekkamrat än en livlös.

Drop/ krasch  Ibland blir känslorna övermäktiga och svåra att hantera. Ibland vet man inte varför. Man kan bli väldigt ledsen, känna sig otrygg, liten och övergiven, eller tom och sorgsen. Det kan hända under en session, men även flera dagar efteråt. Är det lite milt kallar man det för drop men är det allvarligare är det en krasch. Det är viktigt att bli omhändertagen eller få prata med någon när det händer. Någon som förstår och kan vara nära, eller bara bryr sig genom att lyssna. Tex en vän eller den man hade utlevnaden med. Det är inte farligt eller ovanligt att droppar eller krascher händer, men bra och viktigt att bli omhändertagen om det händer som sagt så man får tillbaka lugn och bra känslor så fort som möjligt.

Edgeplay – Innebär att ägna sig åt saker som kan ligga på gränsen, t.ex göra något som innebär en viss fara, som att skäras med knivar eller strypas.

Exhibitionism – Att få en emotionell eller sexuell tillfredsställelse av att visa upp sig för andra i olika sammanhang. Till exempel att strippa eller att ha publik när man har sex, blir dominerad eller andra situationer man finner laddade.

Fetischism – Att ha en fetisch är att ha en sak eller material som kink som inte går under klassiska upphetsningsområden, t.ex bröst och könsdelar. Med andra ord kan det vara exakt vad som helst från skor, blöjor, glasögon, porslinsfigurer, latex, päls, räkningar, curry…

Fisting – Att penetreras helt eller delvis av hand/knytnäve.

Furries – Att leva ut en djurpersonlighet som finns inuti och iklä sig en typ av djurkostym som liknar djuret i fråga. Kan även innebära att få en sexuell eller emotionell tillfredsställelse av gosedjur.

Fysisk dominans – Dominans präglad mera av fysiska gester och attribut, att brotta ner någon, hålla fast med kropp och muskelmassa.

Förnedring – Att gilla att förnedras eller förnedra någon annan. Få nån att känna skam, eller ha som kink att bli generad och känna skam.

Gruppsex/ gangbang – Sex med fler än två. Allt från trekanter och uppåt räknas till gruppsex och gruppsex där en eller få är i fokus brukar mer specifikt omnämnas som ett gangbang.

Kinky/ Vanilj Kinky är ett brett begrepp som innefattar allt som är ickenormativt i sexväg, vanilj är motsatsen: det de flesta anser normalt och vanligt.

En kink – En speciell grej man tänder extra mycket på, eller får en stark emotionell upplevelse av, kan man kalla kink. Gillar man t.ex rape play massor är rape play en väldigt stark kink för en.

Kinkster – En person med ”kinky” intressen.

Knifeplay – Att skära eller rispa huden med (obs!) steriliserad kniv. Knifeplay innebär alltid en risk för infektion.

Kyskhetslekar/ orgasmkontroll – Regler och ramar kring orgasmer och rätten att komma, exempelvis att vägra någon att uppnå orgasm eller begränsa antalet orgasmer.

Lekkamrat/ att leka – Många kallar det att leka när man har en BDSM-session med någon. Det kanske låter lite knäppt om man inte är insatt i begreppet, men mycket vanligt.

Matlek/ food play – Upphetsas eller gilla att leka med mat, t.ex hälla vaniljsås över kroppen, penetreras av gurkor, korvar eller annat ätbart.

Messy – Att gilla att kladda på olika vis. Med mat, lera, vatten och annat som inte räknas till kroppsvätskor, då det går som egna kinks.

Needle play – Att bli stucken med sterila nålar.

Objektifiering – Att ha som kink att bli förminskad från subjekt till ett objekt, eller gilla att utsätta någon för det.

Psykisk dominans – Dominans präglad av bland annat ord, ögonkast och mindfucks. Helt enkelt dominans som tar sig uttryck på ett mer psykiskt än fysiskt plan.

Rollspel  Att agera i olika roller, och här är det bara fantasin som sätter gränserna. Några vanliga är exempelvis: Ageplay/ incestplay. När man rollspelar att vara äldre eller yngre än sin biologiska ålder. Incestplay är när man agerar inom rollerna som skulle klassas som incest om det var på riktigt. Exempelvis mamma-dotter, syster-bror, mamma-son. Rapeplay, att rollspela en våldtäkt. Animal roleplay, att rollspela att någon är ett djur. Ponyplay, att specifikt rollspela att man är en häst/pony. Lärare och elev. Man spelar att va t.ex en skolflicka och sträng magister.

Saliromani – Att ha smutsiga eller äckliga omgivningar och omständigheter som kink. Det mesta som i folkmun skulle klassas som ofräscht kan höra hemma i denna sexuella böjelse. Till exempel välanvända underkläder, stark svettlukt, otvättade sängkläder, oduschade kön, offentliga toaletter, soptunnor..

SAMTYCKE! – ALLT inom BDSM handlar om samtyckte. Finns inte samtycket i grunden är det inte bdsm utan våld, misshandel, tortyr, övergrepp osv. Det här är roten till så otroligt många missförstånd och felaktiga fördomar. Vill man vara bdsm-utövare och inte vet att samtycket måste vara grunden kan man skada människor på djupet. Och kritiserar man, fördömer, eller i värsta fall vill förbjuda bdsm-utlevnad grundar det sig nog ofta i att man inte förstått att det finns ett samtycke mellan alla inblandade. Ibland kan det verka obegripligt att folk vill förnedras, bli slagna, vara ett ”monster” som förminskar sin partner på olika vis, men var så säker: finns samtycket och att personen som blir utsatt eller utsätter reflekterar över det hen gör, så mår de inblandade bra och får ut positiv energi av aktiviteterna.

Scat/ koprofili  Att ha bajs som kink. En del gillar bara att titta när andra uträttar sina behov, vissa går mer igång på att använda lavemang, andra att använda någon som toalett eller själv agera toalett/bajsa på andra eller själv bli bajsad på. Extremare varianter förekommer och där ingår inte sällan att även äta avföring. 

slav/ slavinna – Vissa får en emotionell/sexuell upplevelse av att vara ”slavar”. Sexuell slav, städslav eller matlagningsslav för att ge några exempel. Finns otaliga många sätt att va slav på.

Stopp-ord/ säkerhets-ord  Vanligt förekommande som säkerhetssystem under utlevnad/ sessioner. Man har vanligtvis ett ord för att pausa aktiviteten tillfälligt. Och ett ord för att stoppa och avbryta helt. Vanliga ord är rött/stopp och gult/broms.

subspace/ Domspace – Under en session kan man i sina olika roller som dominant/top eller undergiven/bottom (eller masoschist, det finns även ett smärtbaserad space) hamna så djupt känslomässigt i sin roll att man hamnar som i en egen värld eller bubbla. Känslorna brukar vara positiva men är man oförberedd kan det komma som en överraskning att kroppen kan reagera så starkt.

Switch – När man gillar att växla mellan olika roller vid olika tillfällen. Man gillar att vara både Dominant/Top och undergiven/bottom.

Swinging/ swingers – Vissa blandar ihop swingers med BDSM-utövare. Ibland överlappar också de båda intressena varandra. Men swinging betyder att man överenskommet byter partner att ha sex med under speciella omständigheter, man kan gå på swingersfester där meningen är att man kan ha sex med andra olika par eller singlar under organiserade och säkra former.

Top/ Bottom – Vissa känner sig inte hemma i begreppen Dominant och undergiven. Då är top och bottom mer rättvisande: att trivas bäst i rollen som den givande eller den som utsätts för olika saker. Det är till skillnad från Dom/sub inte lika präglat av dominans.

Vomit/ roman – Att gilla att kräkas, få nån annan att spy eller själv få spyor över sig, osv.

Voyeurism –  Att gilla att titta eller tjuvkolla på andra i laddade och intima situationer.

Wet/ kiss-sex  Att ha kiss som kink, att blanda in kiss på alla möjliga sätt när man har sex eller något intimt möte med någon. Kissa på varandra eller dricka kiss, duschas av kiss osv.

Your kink is not my kink but your kink is ok – Ibland är toleransen bristande mot andras fetischer och kinks även bland erfarna BDSM-utövare. Man kanske själv älskar att bli slagen blå med rotting men har jättesvårt att acceptera att en annan älskar att svälja kiss. Då finns en mening som förtydligar att man ska acceptera och respektera allas fetischer, kinks och sätt att leva ut. Inget är mer rätt eller fel så länge alla givit sitt samtycke på ett eller annat vis!

24/7 – Lever man i en 24/7-relation eller har ett rollspel 24/7 gäller det man gör 24 timmar om dygnet, sju dagar i veckan, d.v.s alltid. Det kan vara vissa regler och rutiner som alltid gäller, beroende vad man kommit överens om.

aanvända

Exempel på extrem objektifiering.